Zoeken in deze blog

dinsdag 6 april 2010

Eetcafe Auwt Aelse, Elsloo

Auwt_aelse Elsloo is een van die oude kleine dorpjes onder de rook van de DSM, met een rustiek oud centrum gelegen aan het Juliana kanaal. In het oude centrum vindt u eetcafé Auwt Aelse (Oud Elsloo) in een rustiek pand met klassiek houten interieur. We werden er uiterst hartelijk ontvangen door de eigenaresse die, naar later bleek, van Finse afkomst was. Zij had met haar man recent het café overgenomen en haar enthousiasme straalde ons tegemoet. De kaart bleek niet bijzonder origineel maar de keuze was voldoende en de prijzen waren uiterst schappelijk. Toch vonden we wel enkele zeer bijzondere gerechten, waaronder een zuurkoolsoep. Wellicht van oorsprong een Finse specialiteit?

Het eten werd door de eigenaresse zelf vervaardigd en dat werd met veel zorg gedaan. Een zeer goed verzorgde lunch verscheen op tafel omringd door veel goede zorgen zonder dat er ook maar enig moment inbreuk werd gedaan op onze privacy. Alles was uiterst goed verzorgd, de porties waren aan de ruime kant maar zo lekker dat uiteindelijk toch vrijwel alles op was. Dit alles aangevuld met een lekker streekbier (Gulpen) maakte het tot een bijzonder prettige ervaring. En de bescheiden rekening maakte het geheel compleet.

Bij vertrek hebben we eigenaresse Leena beloofd ons bezoek snel nog eens te herhalen, wellicht gecombineerd met een fijne wandeling langs het kanaal. We verheugen ons er nu al op.

Ons oordeel:

Kwaliteit eten: 8.5
Lunchkaart: 7
Interieur/ambiance: 9
Ligging/omgeving: 8

Brasserie In Kanne en Kruike, Kanne (B)

Kanne Het kleine dorpje Kanne ligt aan de westzijde van de Maas tegen de zuidkant van Maastricht aan geschurkt. Het plaatsje is wellicht het meest bekend van het Chateau Neercanne, waar zich een culinair restaurant bevindt dat in het bezit is van een Michelin ster. Maar in Maastricht geniet ook het iets minder luxueuze "In Kanne en Kruike" al vele jaren een goede reputatie. Deze brasserie moet het vooral hebben van een huiselijke ambiance in een pand dat al sinds mensenheugenis als restaurant (tegenwoordig ook een piepklein hotel) is ingericht. En daarnaast is de naam natuurlijk ook bijzonder goed gekozen.

De inrichting is van het type "huiskamer", echter met veel licht en veel ruimte. De bediening is er zeer hartelijk in het Vlaams. De kaart doet de van oudsher goede reputatie echter niet helemaal recht. De gerechten zijn weinig origineel al is de keuze wel behoorlijk. Deels mikt het restaurant op seizoensproducten, zoals mosselen, asperges of wild en dat aspect komt op de lunchkaart vanzelfsprekend wat minder tot zijn recht dan op de dinerkaart.

De kwaliteit van het eten is echter goed en gezien de zeer redelijke prijzen ga je er met een goed gevoel naar buiten. Maar toch mist "In Kanne en Kruike" een klein beetje de bourgondische sfeer die andere delen van Vlaams België zo kenmerkt. Dat ligt misschien aan het feit dat Kanne er dicht bij het Waalse deel van België is gelegen, waar men doorgaans toch iets minder uitbundig van het leven placht te genieten.

Ons oordeel:

Kwaliteit eten: 7
Lunchkaart: 7
Interieur/ambiance: 7.5
Ligging/omgeving: 7